Kebenaran dalam Keceluparan

|
My current status on YM on :pemikiran melayu...apa? Brought us to this open ended conversation. And so I thought the issue of teaching English in Science and Mathematics have been left to the government for further studies, yet there are people who still against it due to the reason the students doesnt "KNOW" the language. Doesn't he realize that most of the Malay youth listen to English songs and devoted to English film. Maybe what he meant is the students not FAMILIAR WITH MOST OF THE TERM IN ENGLISH

romi firdausi: nape ngn melayu?


Liana Yazid: tadi kan ada perhimpunan depan sogo


romi firdausi: u pegi ker?


Liana Yazid: kebetulan lalu


Liana Yazid: kecoh je lebih


Liana Yazid: tapi hak diorg la nak naikkan bahasa mlayu pun dlm education, pada i eng tu penting


Liana Yazid: asalkan ada balance, dan usaha, mesti blh maju


romi firdausi: hehehehe xjugak..


romi firdausi: ini mesti ader kepentingan politik umno


romi firdausi: hahahaha


Liana Yazid: bukan, org tu bekas pengarah DBP


Liana Yazid: yg join org2 PAS


Liana Yazid: tadi takda permit pun perhimpunan, tu yg polis dtg


romi firdausi: hehehe mksd i kegunaan bahse barat pd maths n sains..


romi firdausi: patot xperlu...


romi firdausi: ini mesti keje kafir yg xmo melayu maju...


Liana Yazid: hidup ni symbiosis


Liana Yazid: kena ada flexibility


Liana Yazid: jgn nak hipokrit la padahal anak mlayu layan lagu english


romi firdausi: hehehehe


romi firdausi: but bnd canie di jadikan politik bg mereka sprt umno..


romi firdausi: dan juga kafir...


romi firdausi: 80% bdk melyu xpndai bahse inggeris...


romi firdausi: so yg nk bunoh maths n sains utk mlayu?..


Liana Yazid: mcm la melayu fasih arab untuk hayati quran.bila kita minat dan kita tahu tanggunjawab kita akan usaha walau susah mcm mana


Liana Yazid: so apa beza ngan english


Liana Yazid: ilmu jugak


Liana Yazid: bukan ilmu kafir


romi firdausi: jepun,korea,taiwan maju cz dorunk pake bahse dorunk..


romi firdausi: xperlu bahse barat...


romi firdausi: kita asia..


romi firdausi: bkn barat..


Liana Yazid: u kena face the fact melayu ni tak kuat, fundamentally kita bnyk bergantung pada luar so kita adapt ngan english language


Liana Yazid: nak establish mcm jepun mmg susah, diorg dasar tutup pintu berapa lama


Liana Yazid: kita byk bergantung dgn negara luar walau kita negara2 berkecuali romi firdausi: but dorunk bnoh anak melayu melalui education..


romi firdausi: maths, sains..romi firdausi: ilang ah melayu


Liana Yazid: habis masuk matric,uni kan guna english,tak rugi


Liana Yazid: melayu jgn dimanja sgt


Liana Yazid: u pun bukan asal malaysia . negara u pun translate eng-indonesia


Liana Yazid: tapi kesan jangka panjang, susahromi firdausi: mula2 mmg dari maths, sians..


Liana Yazid: bila merantau ke malaysiaromi firdausi: xlme ag...politik


romi firdausi: ekonomi


romi firdausi: abes mesia jadi barat!


romi firdausi: kadar sosial ank muda idop mcm barat


Liana Yazid: patriotism tak membenarkan ke tahap itu


Liana Yazid: hah ckp mcm u baik sgt


romi firdausi: couple bercium cara barat


Liana Yazid: datuk moyang kita pun ceduk amalan hindu


romi firdausi: couple wat maksiat..


romi firdausi: pegang tangan


romi firdausi: uhh...


romi firdausi: hanco anak mesia skunk


Liana Yazid: so jgn la kata kita ni ada budaya yg asal usul melayu


romi firdausi: anak muda skunk bebas...


romi firdausi: laki pompuan pgg tgn..


romi firdausi: haram


romi firdausi: Liana Yazid: bukan sbb tkda pegangan, tapi naluri mencuba


Liana Yazid: they get pass it one day


romi firdausi: dats y mesia ssh nk maju


Liana Yazid: habis yg u amek gamba slama niLiana Yazid: mcm kat jakarta ke?romi firdausi: xder keberkatanromi firdausi: sshLiana Yazid: rumah tepi sungai lagi


Liana Yazid: jgn lupa yg u tgk tu luaran je, deep core masih ada anak mlayu skolah pondok dan yg jadi bilal


Liana Yazid: jgn fikir kita duduk KL, world revolve around us


Liana Yazid: i tak kisah argue ,kutuk tapi u kena tau ada benda kita tak blh control

*At this point I did not get any reply. Either he ran outta idea or disconnected, let me hear from you readers :) As Tun Dr M generation, sedikit sebanyak I follow his footstep of becoming a rebel in speaking our mind out. Kalau betul dia nak tegakkan Bahasa Malaysia, kenapa mesti di tepi JALAN TUNKU ABDUL RAHMAN? Cheap publisity. Do you have an explanation for that?



2 comments:

Luqman said...

to me la kn, tak salah nak turn towards english in science and math. ape salahnya? kau ajar budak-budak pepatah belajar bia sampai menara gading, semua parents nak anak belajar overseas. tak ke dalam english dorg ajar kat sane? bile nk bekerja, kadang2 company lebih suka overseas degree, englishhh gak. kita masih ada subject bm dan lain2. yang nk kecoh sangat asal? budak2 lepak mamak xde de die nk cakap english bout math n science. "ermm, this tea o ice need more ice, the weather is too hot, the ice melts too fast". dorg borak bm gak. "mamak! aiss!". unless some poyo lebih fikir hebat sgt nk speaking 24/7. tgk ic sket, bangsa melayu gak. wether we learn in bahasa melayu or not is not the main issue, the bigger issue to me is wether our young generations understand what it is to be melayu. semangat melayu kene ade, pasti melayu takkan hilang di dunia. waaah!

NurAxiliana said...

Kalau melayu memang melayu.
Kurang ajarnya pun tetap bersantun :)